Sinterklaas en de gevolgen voor de loonheffingen

Organiseert u als werkgever voor uw werknemers een Sinterklaasfeest? Dan is het afhankelijk van de locatie hoe u dit moet verwerken in de aangifte loonheffingen.  

Het organiseren van een bijeenkomst, het geven van cadeau’s of het verstrekken van tractaties/versnaperingen in het kader Sinterklaas is niet zonder meer zonder fiscale gevolgen. De Belastingdienst ziet dit in principe als ‘beloning’ van de werknemer en wil in principe zoveel mogelijk als ‘(bruto!)loon’ verwerken.

Relevante criteria
Om uit te kunnen zoeken wat de gevolgen voor de loonheffingen zijn is het van belang of de bijeenkomst of de tractaties/versnaperingen worden verstrekt (én genuttigd!) op de werkvloer of op een externe locatie.

Voor de gegeven cadeau’s maakt het niet uit waar deze worden uitgereikt. Deze worden sowieso als ‘loon’ gezien.

Verwerking in de salarisadministratie 
Als de bijeenkomst / vernaperingen op de werkvloer worden verstrekt/genuttigd kunt u deze veelal aanmerken voorzieningen op de werkplek of verstrekkingen (consumpties) op de werkplek.

Als de bijeenkomst / vernaperingen op een externe locatie plaatsvinden en voor de cadeau’s geldt in principe dat u deze verwerkt als (bruto) loon bij de werknemer (pro rata) en dat hierover door de werknemer loonheffing wordt afgedragen. Als u dit netto wilt verstrekken zult u moeten bruteren.
Een andere optie is om deze verstrekkingen aan te wijzen als eindheffingsloon werkkostenregeling. De bedragen komen dan ’ten laste van de vrije ruimte’; over het bedrag boven de vrije ruimte berekent en betaalt u 80% eindheffing.

Behoefte aan ondersteuning of om (kort) te klankborden?
Heeft u behoefte aan ondersteuning of wilt u (kort) hierover met iemand praten, klankborden of overleggen? Wij zijn graag bereid om u hierover vrijblijvend te woord te staan.
Ook kunnen wij u waar mogelijk helpen en ondersteunen bij dit onderwerp of dieper met u op dit onderwerp ingaan.

Neem contact met ons op via de telefoon (076 597 27 11), e-mail, website of loop eenvoudig even bij ons binnen aan de Beukenlaan 4 in Zundert. Wij nemen graag even de tijd om met u kennis te maken en u te woord te staan.

Chalant logo aaa

 

 

 

 

mis geen artikelen of berichten; abonneer u op onze gratis  Chalant Alert!

bronvermelding / verantwoording / relevant referentiemateriaal:
# Belastingdienst