Vermogensrendementsheffing vanaf 1-1-2017

Tot en met het fiscaal jaar 2016 is de belasting op vermogen (vermogensrendementsheffing in Box 3) gebasseerd op een vast fictief rendement van 4% op basis van het vermogen per 1-1 van het fiscale jaar. In het fiscaal jaar 2017 gaat dit veranderen. Grofweg gaan personen / huishoudens met een klein vermogen minder maar personen / huishoudens met een middelgroot of groot vermogen meer belasting betalen over hun vermogen.

 

Sinds een groot aantal jaren is de belastingheffing in Nederland op vermogen zo geregeld dat u 30% belasting (vermogensbelasting) op uw spaargeld en vermogen (box 3 genoemd) betaald, gebaseerd op een vast fictief rendement van 4%. Vanaf 2017 gaat dit veranderen. Belastingplichtigen met kleine vermogens gaan door de bank genomen minder betalen, belastingplichtigen met veel vermogen meer.

Het fictieve rendement waarmee de vermogensbelasting wordt berekend zal namelijk vanaf 1-1-2017 afhankelijk worden van hoeveel vermogen een belastingplichtige heeft. Daarnaast zal de hoogte van de belasting ook gebaseerd worden op een (bepaald) gemiddelde van met sparen en beleggen behaalde rendementen. Het idee hierachter is dat de belasting meer dan nu mee gaat bewegen met de (behaalde) rendementen op sparen en beleggen.

Wat betekent dit voor u?Zelf berekenen box 3 impact www.berekenhet.nl

Wat dit voor uw persoonlijke situatie betekent kunt u eenvoudig zelf berekenen, bijvoorbeeld op de website van Berekenhet.nl.
Klik hier om naar deze website te gaan en vul op het tabblad ‘berekenen’ uw vermogen per 1-1-2017 in en klik op de knop ‘berekenen.

Wat kunt u doen?

Indien u minder belasting vanwege privé vermogen in Box 3 wilt betalen zijn er diverse acties welke u zou kunnen ondernemen.
Uiteraard zijn aan de diverse acties kosten en risico’s verbonden en passen deze wel of niet bij uw overwegingen. Graag lichten wij de diverse opties nader toe in een persoonlijk (advies)gesprek.

Heeft u interesse in een persoonlijk (advies)gesprek? Mail of bel ons voor het maken van een afspraak bij ons op kantoor of bij u thuis. Wij maken graag tijd voor u. Oók in de avonduren.

Chalant2016-breed-RGB