voorlichtingen ‘Van VAR naar DBA’

Per 1 mei 2016 gaat de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in. Dan kan een zzp’er of freelancer geen VAR meer aanvragen. Hiervoor in de plaats komt een systeem met modelovereenkomsten. Deze  moeten ervoor zorgen dat het financiële risico eerlijker verdeeld wordt als er toch sprake is van een verkapt dienstverband. Nu ligt het risico bij de zzp’er, maar straks wordt ook de opdrachtgever aansprakelijk en is het een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dit vereist aan beide kanten helderheid en structuur. Maar is dit allemaal wel zo simpel en wat komt er nog meer bij kijken?

De Belastingdienst en de Kamer van Koophandel organiseren tussen 18 maart en 26 mei voorlichtingsbijeenkomsten voor zzp’ers over deze wijziging. Volgens de site van de KvK zodat u zicht kunt “laten bijpraten over deze nieuwe wetgeving zodat u geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.”.

De doelstellingen van dit dagdeel zijn:

  • inzicht in de nieuwe wetgeving en overgangsregeling;
  • helderheid over de modelovereenkomsten
  • informatie van de uitvoerende en beslissende partijen (zoals de Belastingdienst)
  • mogelijkheid vragen te stellen aan de deskundige partijen
  • goede voorbereiding voor een gesprek met nieuwe opdrachtgevers
  • gelegenheid om te netwerken met andere freelancers/zzp’ers

Zie ook dit bericht op kvk.nl. Daar vind u ook de data en de locaties van de bijeenkomsten en kunt u zich aanmelden om zo een bijeenkomst bij te wonen.

 

Analyse en advies
Gezien de grote (on)duidelijkheden rondom dit onderwerp adviseren wij ZZP’ers en ondernemers die met ZZP’ers werken (of willen gaan werken) om een van deze bijeenkomsten bij te wonen. Deze bijeenkomsten lijken ons inziens namelijk een laagdrempelige mogelijkheid om, voor u specifieke, vragen te stellen aan terzake deskundigen van de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel over de praktische zaken die bij u spelen.

De bijeenkomst wordt op verschillende data op verschillende locaties in het land gehouden. Hierbij zit vast een datum / locatie combinatie welke ook u past.

Onze inzet
Natuurlijk zullen ook wij een bijeenkomst bijwonen om ons, ter uwer voordele, te laten informeren over de algemene en over specifieke vragen / casussen / gevallen.

Chalant2016-breed-RGB