geld met strik gift cadeau

Let op effect toeslagen bij schenken aan (klein)kinderen

Schenken bij leven is vaak voordeliger dan erven bij overlijden. Daarbij heeft u er zelf, als het goed is, ook meer plezier van.
De Belastingdienst ‘stimuleert’ schenken middels vrijstellingen schenkbelasting.
Maar let op als uw begunstigde toeslagen ontvangt of in de toekomst zal willen ontvangen! 

Met schenken kunt u alvast iets van uw vermogen overdragen aan de volgende generatie. Bovendien is schenken bij leven, zeker als dit geleidelijk gebeurt, vaak fiscaal voordeliger dan vererven bij overlijden. Door jaarlijks bijvoorbeeld een bedrag te schenken aan uw kinderen, wordt uw vermogen kleiner zodat, mocht u komen te overlijden, uw kinderen straks minder erfbelasting betalen. Maakt u optimaal gebruik van de vrijstellingen dan hoeft er in ieder geval geen schenkbelasting te worden betaald.

Tegendraadse effecten
Maar let op het eventueel tegendraads effect op het recht op toeslagen van uw begunstigde. Bijvoorbeeld de zorgtoeslag en de huurtoeslag kennen vermogensgrenzen. Dit betekent dat als door uw schenking(en) de begunstigde deze vermogensgrens passeert deze zijn/haar recht op toeslag verliest. Hiermee kan het hele effect van de besparing op schenk- of erfbelasting mogelijk teniet worden gedaan.

Ook zo een effect kan plaatsvinden in de Box3 van uw begunstigde. Als door de schenking de begunstigde Box3 belasting moet gaan betalen kan het langjarig effect hiervan de besparing op de schenk-of erfbelasting teniet doen.

 

 

Behoefte aan ondersteuning of om (kort) te klankborden?
Heeft u behoefte aan ondersteuning of wilt u (kort) hierover met iemand praten, klankborden of overleggen? Wij zijn graag bereid om u hierover vrijblijvend te woord te staan.
Ook kunnen wij u waar mogelijk helpen en ondersteunen bij dit onderwerp of dieper met u op dit onderwerp ingaan.

Neem contact met ons op via de telefoon (076 597 27 11), e-mail, website of loop eenvoudig even bij ons binnen aan de Beukenlaan 4 in Zundert. Wij nemen graag even de tijd om met u kennis te maken en u te woord te staan.

www.chalant.eu
mis geen artikelen of berichten; abonneer u op onze gratis  Chalant Alert!

bronvermelding / verantwoording / relevant referentiemateriaal:
Belastingvrij schenken in 2019
# Belastingdienst | Huurtoeslag
# Belastingdienst | Zorgtoeslag