Ondernemer laat geld liggen

Afbouw aftrekposten inkomstenbelasting (vanaf 2020)

Het maximale aftrektarief voor alle grondslagverminderende posten in de inkomstenbelasting gaat vanaf 2020 in stappen omlaag. Uiteindelijk komt het aftrektarief in 2023 uit op 37,05%.

In tegenstelling tot de huidige ‘regeling’ waarbij aftrekposten, zoals hypotheekrenteaftrek en persoonsgebonden aftrek voor particulieren en ondernemersaftrek voor IB ondernemers, wil het kabinet per 1 januari 2020 het aftrektarief gaan afbouwen naar 37,05%. 37,05% is het voorziene tarief van de 1e schijf Box 1 Inkomstenbelasting in een twee-schijven-systeem.

Concreet betekent dit voor eenieder met aftrekposten dat deze niet meer tegen de ‘hoogste’ schijf in aftrek komen maar tegen een lagere schijf. Effectief betekent dit kortweg meer belasting te betalen bij verder dezelfde omstandigheden.

In percentages
In percentages ziet dit er als volgt uit:

afbouw aftrekposten inkomstenbelasting

Grondslagverminderende posten
De in de tabel bedoelde ‘grondslagverminderende posten’ zijn:

  • de ondernemersaftrek: zelfstandigenaftrek, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, meewerkaftrek, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid en stakingsaftrek;
  • de mkb-winstvrijstelling;
  • de terbeschikkingsstellingsvrijstelling;
  • de persoonsgebonden aftrek: uitgaven voor onderhoudsverplichtingen, uitgaven voor specifieke zorgkosten, weekenduitgaven voor gehandicapten, scholingsuitgaven, aftrekbare giften, het restant van persoonsgebonden aftrek van voorgaande jaren en de verliezen op beleggingen in durfkapitaal.

Behoefte aan ondersteuning of om (kort) te klankborden?
Heeft u behoefte aan ondersteuning of wilt u (kort) hierover met iemand praten, klankborden of overleggen? Wij zijn graag bereid om u hierover vrijblijvend te woord te staan.
Ook kunnen wij u waar mogelijk helpen en ondersteunen bij dit onderwerp of dieper met u op dit onderwerp ingaan.

Neem contact met ons op via de telefoon (076 597 27 11), e-mail, website of loop eenvoudig even bij ons binnen aan de Beukenlaan 4 in Zundert. Wij nemen graag even de tijd om met u kennis te maken en u te woord te staan.

 

www.chalant.eu
mis geen artikelen of berichten; abonneer u op onze gratis  Chalant Alert!

bronvermelding / verantwoording / relevant referentiemateriaal:

# miljoenennota-2019