fietsen!

9% btw-tarief voor outdooractiviteiten bij exclusief gebruiksrecht of een accommodatie

Als u outdooractiviteiten organiseert, is toepassing van het 9% btw-tarief aantrekkelijk. Waarschijnlijk kan een groot deel van uw afnemers (onder meer particulieren) de btw namelijk niet in aftrek brengen. U mag echter alleen het lage btw toepassen als u aan de voorwaarden hiervoor voldoet.

Outdooractiviteiten?
Niet alle outdooractiviteiten vallen onder het 9%-tarief. Laat daarom beoordelen of u kunt voldoen aan de voorwaarden voor toepassing van het 9% btw-tarief. Uit een arrest van de Hoge Raad kan worden afgeleid dat u het exclusieve gebruiksrecht van de locatie waar de activiteiten plaatsvinden ter beschikking moet stellen. Kunt u dat niet? Dan kunt u ook 9% btw berekenen als u een accommodatie heeft die is ingericht om (deels) in te kunnen sporten of die gebruikt wordt voor de voorbereiding daarop en de afsluitende activiteiten na het sporten.

Een rechtbank heeft medio februari 2021 wat meer duidelijkheid op dit punt gegeven. In een tweetal uitspraken in zaken waarin het ging om het geven van surflessen vanuit een container op het strand en het organiseren van outdooractiviteiten vanuit een strandpaviljoen oordeelde de rechtbank dat sprake is van gelegenheid geven tot sportbeoefening dat belast is tegen het 9%-tarief. Er was in beide gevallen volgens de rechtbank namelijk sprake van sportbeoefening met het recht gebruik te maken van van een sportaccommodatie.

Behoefte aan ondersteuning of om (kort) te klankborden?
Heeft u behoefte aan ondersteuning of wilt u (kort) hierover met iemand praten, klankborden of overleggen? Wij zijn graag bereid om u hierover vrijblijvend te woord te staan.
Ook kunnen wij u waar mogelijk helpen en ondersteunen bij dit onderwerp of dieper met u op dit onderwerp ingaan.

Neem contact met ons op via de telefoon (076 597 27 11), e-mailwebsite of loop eenvoudig even bij ons binnen aan de Beukenlaan 4 in Zundert. Wij nemen graag even de tijd om met u kennis te maken en u te woord te staan.


Chalant logo aaamis geen artikelen of berichten; abonneer u op onze gratis  Chalant Alert!

bronvermelding / verantwoording / relevant referentiemateriaal: