Digitale Aangifte Belastingdienst

Laatste BTW aangifte 2017

Deze maand dient ondernemend Nederland de laatste btw-aangifte van 2017 in te sturen. U moet in deze aangifte rekening houden met de zgn. ‘eindejaarscorrecties’. Deze zijn:

Correctie personeelsvoorzieningen
Zijn bij uw onderneming de personeelsvoorzieningen (waaronder kantineverstrekkingen), giften en / of relatiegeschenken voor één of meerdere personen hoger dan € 227 (exclusief btw)? Dan moet u de eerder genoten btw-aftrek corrigeren (lees: terugdraaien).

Herzieningsregeling
Een wijziging in de verhouding tussen de btw-belaste en de btw-vrijgestelde omzet kan gevolgen hebben voor eerder genoten btw-aftrek. Dit geldt ook bij wijzigingen in het (btw-belaste of -vrijgestelde) gebruik van specifieke investeringsgoederen. Hierdoor moet u soms aan het einde van het jaar nog btw terugbetalen of kan alsnog btw worden teruggevraagd.
Als hoofdregel geldt hier dat de maximale herzieningstermijn voor onroerende zaken 10 jaar bedraagt, voor roerende zaken 5 jaar en voor andere uitgaven 1 jaar.

Correctie privégebruik
Als u zakelijke goederen of diensten voor privé gebruikt, dan bent u aan het einde van het jaar btw verschuldigd over dit privégebruik. De correctie bedraagt in beginsel 21% btw over het werkelijke privégebruik.
Bij privégebruik van een auto van de zaak zijn ook andere uitkomsten mogelijk, zoals 2,7% of 1,5% van de cataloguswaarde van de auto. Of zelfs géén correctie indien is geopteerd voor geen privé gebruik of een sluitende kilometeradministratie met minder dan 500 privé km’s is.

Hulp nodig?
Heeft u vragen over (het invullen van) de laatste btw aangifte over 2017, aarzel niet om (vrijblijvend) contact met ons op te nemen.

 

www.chalant.eu