www.chalant.eu/ofgr

Stop je (Box 3) vermogen in een fonds of een BV

Belastingheffing op zuur verdiend of gespaard geld wordt vooral door veel spaarders als oneerlijk ervaren. Ook speelt de hoogte van het vermogen mee bij de beoordeling of er aanspraak gemaakt kan worden op toeslagen en of een eigen bijdrage in de zorg aan de orde is. Een spaar-BV of een open fonds voor gemene rekening kunnen uitkomst bieden. In beide gevallen wordt het werkelijke rendement belast in plaats van een fictief rendement én je kunt een deel van de belastingheffing tijdelijk uitstellen.

Stel, je hebt €1.000.000 op een spaarrekening staan tegen 0,8% rente dan is de renteopbrengst €8.000. Je betaalt in box 3 in totaal €12.000 belasting (1,2% van €1.000.000). Hierdoor bedraagt het netto-verlies  €4.000.

Zet je daarentegen €1.000.000 als kapitaal in een open fonds of in een spaar-bv, dan moet het fonds of de BV 20% vennootschapsbelasting betalen over het rendement. Bij €8.000 spaarrente is dit €1.600. Zolang je deze renteopbrengst in het fonds of de spaar-BV laat zitten is dit alles wat je betaalt.

Als je privé beschikking wilt hebben over de renteopbrengst dan kun je dit vervolgens als dividend uitkeren. Pas wanneer er dividend wordt uitgekeerd wordt er dividend- en inkomstenbelasting geheven (samen 25%). De netto-opbrengst van het fonds bedraagt €6.400. Keer je dit bedrag als dividend uit dan hou je hier na aftrek van de dividend- en inkomstenbelasting €4.800 aan over.

Kortom, in box 3 betaal je méér belasting dan je aan rendement behaalt. Door je vermogen onder te brengen in een open fonds voor gemene rekening of spaar-BV kun je, je rendement vergroten. Het gaat in het voorbeeld om een netto verschil van €8.800! Natuurlijk is dit afgezien van kosten voor de spaar-BV of het fonds.

Een open fonds voor gemene rekening kan gemakkelijk worden ‘opgericht’ door slechts het ondertekenen van een overeenkomst. Er zijn echter wel minimaal 2 personen nodig die deelnemen in het fonds. Voor een spaar-BV is een gang naar de notaris noodzakelijk.

Laat uzelf in ieder geval altijd adviseren want natuurlijk zijn er haken-en-ogen en is een fonds of een spaar-BV niet in alle situaties ook echt aan te raden.

Actiepunt?

Benieuwd of een spaar-BV of een open fonds voor gemene rekening ook iets voor u is? Neem vrijblijvend contact met ons op.chalant-hand-card
Wij leggen het u graag uit en maken voor u graag een indicatieve berekening. Bel ons voor een vrijblijvende informatieve afspraak op 076 597 27 11 of via dit formulier.