ZZP-er nog langer in onzekerheid

De handhaving van de omstreden wet DBA die voor veel zelfstandigen zonder personeel ongunstig uitpakte blijft nog langer opgeschort dan 1 januari 2018 en wel tot zeker 1 juli 2018. Een nieuw kabinet moet de kwestie oppakken en nader uitwerken.

De nieuwe regels vanuit de wet DBA zijn zodanig onduidelijk en slecht geformuleerd dat ZZP-ers mede hierdoor opdrachten verloren. De opschorting betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot 1 juli 2018 geen boetes of naheffingen krijgen indien achteraf blijkt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Voorwaarde hiervoor is dat men niet tot de groep ‘kwaadwillenden’ moet behoren. Wiebes definieert deze groep als volgt: gevallen waarin opdrachtgevers aantoonbaar min of meer structureel ‘opereren in de context van opzet, fraude of zwendel’. Het gaat Wiebes dus niet om arbeidsrelaties waarbij sprake is van ruis over het werkgeversgezag.

In de tussentijd kan gebruik gemaakt blijven worden van de modelovereenkomsten van de belastingdienst. Ook individuele verzoeken worden in behandeling genomen.