criminelen

Vakantieperiode: pas op voor spookfacturen!

Vooral in de vakantieperiode vallen organisaties gemakkelijk(er) ten prooi aan het betalen van spookfacturen. Ondanks lagere of andere bezetting moeten namelijk rekeningen ‘gewoon betaald’ worden. Blijf oplettend en controleer bij twijfel.

Wat is een spookfactuur?
Een spookfactuur is een factuur waar geen prestatie tegenover staat. De fraudeur hoopt dat de ontvanger door onoplettendheid bijvoorbeeld door drukte de facturen toch voldoet. Je krijgt bijvoorbeeld de rekening van een product dat je vaak bestelt, maar de leverancier is een andere dan normaal. Je betaalt maar ontvangt de goederen nooit.

Een spookfactuur heeft vaak een van twee vormen:

  • Een aanbieding die qua lay-out lijkt op een factuur.
    Uit de kleine lettertjes blijkt dat het gaat om een aanbieding. In dit geval hoef je dus niet te betalen en hoef je ook geen verdere maatregelen te nemen.
  • Een echte factuur zonder tegenprestatie.
    Je ontvangt de factuur zonder dat je opdracht hebt gegeven tot levering van goederen of een dienst. Het kan zijn dat er sprake is van een administratieve vergissing of kwade opzet.

De adequate reactie in beide gevallen is na te gaan waarom je de factuur hebt ontvangen.

Hoe herken je een spookfactuur?
Een spookfactuur herken je vaak aan de kleine lettertjes. Er staat bijvoorbeeld: ‘Dit is een aanbieding, geen factuur’ of je komt het woord offerte tegen. Bijvoorbeeld: ‘Indien je met deze offerte akkoord gaat…’.

Een andere indictor is een fictief of foutief ordernummer; je kunt geen inkooporder of orderbevestiging in je administratie vinden die past bij de factuur.

Melding maken en tips
Het versturen van spookfactuur is een vorm van acquisitiefraude en is strafbaar. Maak er melding van bij de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk heeft een overzicht van bedrijven waarvan bekend is dat zij eerder spookfacturen hebben verzonden. Je kunt ook nieuwe afzenders melden.

De Fraudehelpdesk heeft een aantal tips voor je opgesomd om te voorkomen dat je akkoord gaat met een spookfactuur.

Ook in dit artikel van deOndernemer wordt aandacht besteed aan factuurfraude.

Behoefte aan ondersteuning of om (kort) te klankborden?
Heeft u behoefte aan ondersteuning of wilt u (kort) hierover met iemand praten, klankborden of overleggen? Wij zijn graag bereid om u hierover vrijblijvend te woord te staan.
Ook kunnen wij u waar mogelijk helpen en ondersteunen bij dit onderwerp of dieper met u op dit onderwerp ingaan.

Neem contact met ons op via de telefoon (076 597 27 11), e-mail (helpmij@chalant.eu), website (www.chalant.eu) of loop eenvoudig even bij ons binnen aan de Beukenlaan 4 in Zundert. Wij nemen graag even de tijd om met u kennis te maken en u te woord te staan.

 

www.chalant.eu
mis geen artikelen of berichten; abonneer u op onze gratisNieuws update

bronvermelding / verantwoording / relevant referentiemateriaal:

# KvK
# Fraudehelpdesk
# deOndernemer