Vliegende start

Welke rechtsvorm kiezen voor een onderneming?

Als u een onderneming gaat starten is het raadzaam om goed te overwegen in welke rechtsvorm u de onderneming gaat drijven. Elke vorm heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Een eenmaal gemaakte keuze staat op zich niet in steen gebeiteld maar wijziging brengt de nodige rompslomp (en kosten) met zich mee.

Achtergrond
Elke onderneming wordt gevoerd in een rechtsvorm. Elke rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om deze reden is het van belang om niet lichtzinnig voor een vorm te kiezen maar hier goed over na te denken en de nodige informatie in te winnen over dit onderwerp.

Naast te klankborden met familie en vrienden is het ook verstandig een accountant of jurist hierover te raadplegen.

Startende ondernemer
Om te starten is de zgn. personenvennootschap (eenmanszaak, vennootschap onder firma, maatschap) veelal aan te bevelen boven een rechtspersoon (besloten vennootschap, stichting) vanwege de eenvoud, snelheid, fiscale voordelen, kosten van oprichting en kosten van onderhoud.

Een personenvennootschap is bovendien flexibeler dan een rechtspersoon.

Risico en Rendement
Met een rechtspersoon scherm je, in principe, privévermogen af van het ondernemingsvermogen. Deze rechtsvorm is met name aan te raden bij risicovolle zaken.

Ook als een super rendement verwacht wordt kan het gunstig zijn om direct in de rechtspersoon de onderneming te starten.

In beide gevallen prevaleert dan risico of rendement boven fiscale voordelen en kosten. Dat is in deze gevallen geen probleem omdat de verwachte bate hoger zullen zijn dan de hiermee gemoeide kosten.

Behoefte aan ondersteuning of om (kort) te klankborden?
Heeft u behoefte aan ondersteuning of wilt u (kort) hierover met iemand praten, klankborden of overleggen? Wij zijn graag bereid om u hierover vrijblijvend te woord te staan.
Ook kunnen wij u waar mogelijk helpen en ondersteunen bij dit onderwerp of dieper met u op dit onderwerp ingaan.

Neem contact met ons op via de telefoon (076 597 27 11), e-mail (helpmij@chalant.eu), website (www.chalant.eu) of loop eenvoudig even bij ons binnen aan de Beukenlaan 4 in Zundert. Wij nemen graag even de tijd om met u kennis te maken en u te woord te staan.

 

www.chalant.eu
mis geen artikelen of berichten; abonneer u op onze gratisNieuws update

bronvermelding / verantwoording / relevant referentiemateriaal:
Checklist voor- en nadelen BV versus eenmanszaak/VOF