Ondernemer laat geld liggen

Ondernemers laten onnodig geld liggen

Uit recent onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat veel belastingaangiftes van ondernemers die zonder hulp van een intermediair ingediend worden onvolledig of niet van voldoende kwaliteit zijn. Dit komt onder andere omdat ondernemers weten niet precies op welke aftrekposten zij recht hebben en moeite hebben om de administratie bij te houden. 

Aandacht en prioriteit
Voor veel ondernemers heeft de administratie bijhouden niet in alle gevallen prioriteit, blijkt in de praktijk. Volgens Driek Kamps, landelijk directeur MKB bij de Belastingdienst, vinden veel  ondernemers aangifte doen moeilijk vinden. ‘Een stucadoor willen vooral stuccen, die heeft vaak minder met het doen van een aangifte dan een ICT-er of boekhouder. Maar het is van belang dat iedereen die ondernemer is of wordt, begrijpt wat het inhoudt. Voor het doen van aangifte moet je je goed voorbereiden, moeten ondernemers zich goed bewust zijn van rechten en ook plichten. Met de juiste kennis gebruik je vanaf het begin de juiste aftrekposten en is iemand ook minder geld en tijd kwijt bij een volgend keer’.

A-tempo versus een keer per kwartaal
Ben je een stucadoor of boekhouder? Het maakt nogal uit voor het bijhouden van je administratie. Grote kans dat de getallen bijhouden voor de een geen en voor de ander wél een prioriteit is. Toch is het voor elke ondernemer van belang om goed te begrijpen wat het inhoudt. Voor het doen van een aangifte, moet je je goed voorbereiden. Door dit serieus te nemen ben je uiteindelijk minder geld en – de volgende keer – minder tijd kwijt. Dat betekent dat je met regelmaat, iedere week of maand, de bonnetjes moet ordenen. Dit moet je zo kort na de uitgaves doen dat je nog direct weet wat-waar bij hoort.

Zelf doen versus inschakelen van een professional
“Ondernemer zijn is zwaar. Een groot gedeelte valt al binnen drie jaar uit”, vertelt Driek Kamps. “Dat is jammer. De Belastingdienst wil een bijdrage leveren om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.” En dat doen ze onder andere door de ‘Ondernemerscheck’, een website waar je informatie kunt vinden over je inkomstenbelasting, rekenhulp en tips voor administratie en aangifte.

Helaas helpt dit niet altijd om efficiënt tot een juiste aangifte te komen en doen en alle beschikbare mogelijkheden te identificeren. Het lijkt dan welliswaar kostbaar om een professional zoals een administratiekantoor, accountantskantoor of een belastingadviseur in te schakelen om je administratie en je belastingaangiften te verzorgen. Maar bedenk je wat je in de tijd die je hiermee vrijmaakt kunt doen voor je onderneming, voor jezelf of voor je gezin.

Vergelijk het met het verzorgen van een kleine beurt aan je auto of bedrijfsbus. Natuurlijk kun je zelf uitzoeken hoe je dit kunt doen en dat scheelt een stuk in de portemonnee. Maar het is al bij al een boel werk wat een professional toch veelal beter en sneller gefixt heeft en in de tijd dat hij/zij daarmee bezig is kun jij gewoon (door)werken of even relaxen.

Handige software functies en apps
Dankzij handige software functies en apps is het aanleveren van stukken aan de professional de afgelopen jaren een stuk eenvoudiger geworden. Inkoop of kostenfacturen komen veelal via e-mail binnen en kun je snel en eenvoudig doorsturen naar de cloud-software waar wij voor u de administratie in voeren. Zo doen wij het als het ware samen wat weer scheelt in de benodigde tijdsbesteding en daarmee uiteindelijk in de kosten. En bonnetjes van losse betalingen zoals kassabonnen of baliefacturen kun je simpel met een app fotograferen en meteen naar de cloud administratie doorsturen. Bankmutaties worden met een bankkoppeling wekelijks of dagelijks ingelezen en afgestemd met de ingeboekte facturen.

Door het a-tempo doorsturen van facturen, kassabonnen en baliefacturen en het inlezen van bankmutaties via een bankkoppeling kan de financiële administratie altijd ‘bij’ zijn waardoor je bovendien een prima overzicht hebt van hoe je het met je onderneming en ondernemerschap ‘doet’. Zo heb je ook direct inzicht in nog onbetaald gebleven verkoopfacturen en heb je inzicht hoeveel je nog aan inkoopfacturen moet betalen.

Succesvolle ondernemers focussen op ondernemersdoelen
Succesvolle ondernemers doen niet alles zelf, houden zich niet de hele dag bezig met dagdagelijkse bezigheden en worden niet verrast door tegenvallers.
Succesvolle ondernemers weten namelijk dat het verstandig is om goede mensen in te schakelen om de ondernemingsdoelen te halen en de ondernemingstaken uit te voeren. Hierdoor houdt de ondernemer zelf namelijk tijd ‘over’ om te besteden aan het (bij)sturen van de onderneming, het vaststellen van doelen en het bedenken van de weg om deze doelen te behalen.

Wij laten ondernemers excelleren
Neem vrijblijvend contact met ons op om, naast kennis te maken, te inventariseren en te onderzoeken hoe wij u zouden kunnen helpen om te focussen op uw ondernemerschap. Door administratieve en fiscale zaken voor u uit handen te nemen en u naar behoefte te informeren of adviseren over uiteenlopende voor u relevante zaken krijgt u de optimale omstandigheden om te excelleren met uw onderneming. Natuurlijk houden wij ook uw privé hierbij in het oog, als u hier prijs op stelt natuurlijk.

Wij zijn graag bereid om u hierover vrijblijvend te woord te staan en maken op basis van uw wensen en de genoemde inventarisatie een duidelijke prijsopgave voor deze dienstverlening.

U kunt ons op werkdagen bellen op 076 597 27 11, ons altijd een e-mail bericht sturen via helpmij@chalant.eu of contact opnemen via onze website www.chalant.eu

www.chalant.eu
mis geen artikelen of berichten; abonneer u op onze gratisNieuws update

bronvermelding / verantwoording / relevant referentiemateriaal:
website de Ondernemer.nl