(on)zakelijke kosten

Wij horen geluiden uit de markt en via collega’s dat er door de uitroepteken daadt1belastingdienst, steekproefsgewijs,
onderzoek wordt uitgevoerd naar de zakelijkheid van de opgevoerde bedrijfskosten.

Het gaat hier uiteraard met name over de kosten met een “gemengd” karakter. Daarom adviseren wij om op deze facturen of bonnen, waar eventueel discussie over kan ontstaan met de belastingdienst, expliciet aantekeningen te maken waardoor de zakelijkheid wordt aangetoond. Dit enerzijds om discussie met de belastingdienst te voorkomen, maar uiteraard ook als geheugensteun wanneer er gevraagd wordt naar een bon van 3 jaar geleden. Voorbeelden van deze aantekeningen kunnen zijn:

  • Bon van restaurant: Noteer de naam van de klant, relatie, doel (bijvoorbeeld personeelsuitje) enz. op de bon
  • Bon van verteer onderweg: Noteer de eindlocatie, doel van reis enz.
  • Bon van kantinekosten (bijv. supermarkt): Noteer de gelegenheid (bijvoorbeeld vrijdagmiddelborrel) bij m.n. alcoholhoudende dranken, en voorkom privé uitgaven op eenzelfde bon (voorbeeld in literatuur wordt gegeven van luiers…)
  • Enz.

Inkoopfacturen voor kleine consumpties op de werkplek zijn altijd aftrekbaar maar probeer ook hier geen privé uitgaven op een zakelijke bon te hebben, of geef dit duidelijk aan.

Lunchkosten gehaald bij de supermarkt zijn niet aftrekbaar, echter maaltijden voor overwerk (=zakelijke karakter) weer wel. Geef dit dan ook aan op de bon om discussie te voorkomen.

Wij gaan er vanuit dat u als ondernemer bij het aanleveren van uw boekhouding de afweging van de zakelijkheid van de kosten al heeft gemaakt. Hierbij gaan wij ervan uit dat al de aangeleverde inkoopfacturen (uitgezonderd uiteraard facturen waarop staat vermeld PRIVÉ) verwerkt dienen te worden als zakelijke kosten.

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande dan kunt u hier uiteraard contact met ons over opnemen. NOTA